Blog

Alles wat je moet weten over Arduino

Geschreven door sam

maart 5, 2025

Als regelmatige bezoeker van onze website interesseer je je ongetwijfeld veel voor de techwereld en de laatste technologische ontwikkelingen. Wat de toekomst ons gaat brengen op techgebied is onzeker, maar dat er de komende jaren veel gaat veranderen staat vast. En als lezer met enige techkennis heb je ongetwijfeld ook van het opensource-computerplatform Arduino gehoord. Dit platform bestaat al sinds 2005, maar is nog steeds in ontwikkeling. Je weet waarschijnlijk wel iets over dit fenomeen, maar nog lang niet alles. Daarom voorzien we je in dit artikel graag van wat diepere kennis. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat relevant is over Arduino en ook hoe je het kan toepassen. 

Hoe is het ontstaan?

In de inleiding gaven we al kort aan dat in 2005 Arduino ter wereld is gekomen. Er was rond 2004 een team uit Italië dat onder leiding van de heer Banzi een bord ontwikkelde met een schema en broncode, open source dus, die iedereen kan aanpassen. Binnen korte tijd was dit platform al populair en werd het door verschillende soorten mensen gebruikt. Arduino boards werden onder meer door hobbyisten gebruikt. Techliefhebbers vonden het leuk om er creatieve objecten mee te maken. Daarnaast werd het ook veel door elektrotechnici gebruikt. Voor bijvoorbeeld schakelaars, afstandsmeters, stoplichten en ga zo maar verder. 

De verschillende voordelen

Welnu het ‘concept’, want dat is Arduino in principe, brengt de nodige voordelen met zich mee. In de eerste plaats is het relatief eenvoudig om mee te werken en dat maakt het toegankelijk voor een groot publiek. Je hebt bijvoorbeeld ook al cursussen voor kinderen. Dat ze leren hoe ze eenvoudige stoplichten kunnen maken. Arduino gebruikt namelijk gemakkelijke programmeertaal dat is gebaseerd op C++, maar nadien nog wat vereenvoudigd. Een ander belangrijk voordeel van Arduino is het kostenplaatje. Ideaal voor projecten met een beperkt budget of om bepaalde systemen betaalbaar te houden. Daardoor is Arduino bijvoorbeeld meer geschikt voor eenvoudige projecten waarbij je niet de krachtige functionaliteit van de Raspberry PI nodig hebt. Niet alleen bij de productie van apparaten is Arduino goedkoper, maar het verbruikt ook een stuk minder energie. Waardoor het geschikt is voor apparaten die op batterijen werken of voor duurzame technologie. En het laatste voordeel dat we nog even willen benoemen: de gemeenschap rondom het platform Arduino is in de loop der jaren flink ontwikkeld en tegenwoordig zeer groot. Momenteel heb je gigantisch veel opensource bibliotheken, programmeervoorbeelden en ook verscheidene fora waar men elkaar bijvoorbeeld kan helpen bij het implementeren van een Arduino shield. Wat dat betreft kun je Arduino wel een beetje vergelijken met WordPress. Ook een opensource platform dat zich gedurende vele jaren ontwikkeld heeft en nog steeds een belangrijke rol binnen de website-ontwikkeling vervult. 

Toepassingen

We hebben dus al een paar keer in het artikel benoemd wat je zoal met Arduino kunt maken en uitvoeren, maar in het laatste gedeelte van dit artikel zullen we daar nog even wat uitgebreider bij stilstaan. Zodat je een goed beeld krijgt van de onmetelijke kracht van Arduino. Laten we beginnen met de kunstwereld. Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar in de kunstwereld is het platform zeer handig voor zogenaamde interactieve kunstinstallaties. Denk aan het maken van kinetische sculpturen, lichtshows en ga zo maar verder. Met behulp van Arduino kan een kunstproject een nóg grotere impact op het publiek hebben. 

De technologische tak robotica staat ook zeker niet stil momenteel en ook daar kan Arduino zeker wat aan bijdragen. In veel moderne robotica-projecten wordt namelijk Arduino gebruikt. Denk aan het maken van een robotarm in een fabriek, maar ook bewegende robots en verscheidene andere systemen. En een ander populair fenomeen tegenwoordig is het verslimmen van je woning. Deze toepassing wordt met een moeilijk woord ook wel domotica genoemd. Met Arduino kun je onder meer bewegingen detecteren en zo je huis beveiligen met alarmsystemen. Maar ook het meten van de temperatuur, het automatisch regelen van de verlichting en nog verscheidene andere toepassingen. 

Wat ook interessant is om te weten: Arduino wordt eveneens gebruikt in de educatie, zoals we eerder in dit artikel al even benoemden. Jonge kinderen kunnen zo makkelijk kennismaken met elektronica, maar ook binnen het middelbare en hoger onderwijs wordt het gebruikt om studenten op een toegankelijke manier met elektronica en programmeren kennis te laten maken. Daarnaast kan het nog gebruikt worden voor wearables, Internet of Things, elektronische prototyping en nog veel meer. Al met al is het een zeer interessant platform dat al lange tijd populair is en in de toekomst ongetwijfeld populair blijft!

Andere bekeken ook