Blog

De beste technologiedocumentaires aller tijden

Geschreven door sam

maart 31, 2025

Documentaires bieden ons een venster naar een andere wereld. Soms is die wereld prachtig met verbluffende, wijd open ruimtes – zoals in Honeyland, The Biggest Little Farm en My Octopus Teacher. Soms is die wereld echter klein en donker – gelegen achter een computerscherm, binnen een algoritme en diep in gecodeerde software. Zonder de komst van het internet was het niet eens mogelijk geweest om deze documentaires te kijken, net als dat de uitvinding van televisies ook nodig was. Gelukkig bestaan deze technologieën tegenwoordig, waardoor je met een internet en TV abonnement de volgende documentaires op je mobiel, laptop óf televisie kunt kijken. Wat een keuze! 

Lo And Behold: Reveries Of the Connected World

Dat ons leven onherroepelijk is veranderd sinds de creatie van het internet zal niemand verbazen. Sinds het eerste digitale bericht in 1969 werd verzonden vanuit een bescheiden computerlab aan de UCLA naar wetenschappers aan de Stanford University, heeft de wereld een fenomenale digitale revolutie meegemaakt. In mindere handen had het onderwerp van Lo And Behold misschien afgezaagd en te bekend aangevoeld. Maar met de legendarische filmmaker Werner Herzog aan het roer voelt de digitale discussie weer fascinerend en spannend.

The Social Dilemma

Wat zijn de gevolgen van onze groeiende afhankelijkheid van sociale media? Helpen deze platformen ons om geïnformeerd en verbonden te blijven? Of zijn het de lucratieve tools van manipulatieve technologiebedrijven – bedrijven die hun gebruikers willen verkopen? Ik denk dat we allemaal, in verschillende mate, het antwoord op deze vraag weten. Zorgen over privacy en het gebruik van persoonlijke gegevens zijn verre van nieuw. Wat we misschien hebben gemist, is een oproep tot actie. The Social Dilemma gaat precies daarover. Jeff Orlowski’s documentaire neemt ons dan ook mee op een verontrustende reis door de evolutie van sociale media. 

iHuman

Als je je nog niet druk maakt over de exponentiële ontwikkeling van technologie, dan zul je dat zeker wel doen na het bekijken van Tonje Hessen Schei’s angstaanjagende documentaire, iHuman. Met een groot aantal deskundige sprekers roept de film dringend op tot actie: we moeten het over technologie hebben. Terwijl iHuman de ongelooflijke voordelen erkent die deze industrie biedt, waarschuwt iHuman de ene na de andere waarschuwing. De film kan niet duidelijker zijn over wat er volgens hem op het spel staat als we de bredere implicaties van datagebruik, privacy, bewaking en de ontwikkeling van AI niet aanpakken. 

Coded Bias

Tijdens haar eerste jaar bij MIT Media Lab volgde Joy Buolamwini een cursus Science Fabrication. De cursus ging over het creëren van technologie die was geïnspireerd door sciencefiction. Buolamwini besloot een spiegel te bouwen die haar ’s ochtends zou motiveren. Ze noemde haar concept de Inspire Mirror. De spiegel had computer vision software nodig om een ​​ander beeld op Buolamwini’s gezicht te projecteren (iets als een social media filter). Helaas werkte het project niet – de software herkende haar gezicht gewoon niet. Buolamwini onderzocht het probleem en deed een verrassende en verontrustende ontdekking. Een ontdekking die haar leven veranderde. Een ontdekking die waarschijnlijk al onze levens zal veranderen. Pas toen Buolamwini, een Afro-Amerikaanse vrouw, een wit masker droeg, herkende de software het bestaan ​​van een gezicht. 

Andere bekeken ook

april 22, 2025

Beste DAB+ Radio van 2025

april 22, 2025

Beste Pocket Printer [Test 2025]