Met een eigen bedrijf ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor je werknemers. Het kan namelijk zijn dat je veel personeel in dienst hebt, waaronder ook flexwerkers. Als je personeel hebt, dan zitten hier diverse risico’s aan verbonden. Zo kan het zijn dat een van je werknemers ziek wordt, waardoor ze het werk niet meer uit kunnen voeren. In Nederland is dit goed geregeld. Zo kun je gebruikmaken van de ziektewet, waarin de kosten worden uitbetaald door het UWV. Daarnaast kun je ook zelf de risico’s dragen als het gaat om de ziektewet, de kosten worden dan bij jou in rekening gebracht. Hieronder lees je precies of eigenrisicodrager een slimme keuze is of juist vol zit met risico’s.
Wat betekent het om eigenrisicodrager voor de ziektewet te zijn?
Om te beginnen is het natuurlijk van belang dat je als werkgever weet wat het inhoudt als je eigenrisicodrager wordt van de ziektewet. De definitie van eigenrisicodrager ziektewet is dat je zelf verantwoordelijk bent als werkgever voor de ziektewetuitkeringen. Dit is als je werknemers ziek uit dienst gaat. Er zijn echter wel een aantal verschillen tussen eigenrisicodrager zijn en de publieke verzekering via de UWV.
Om te beginnen is het goed dat je weet dat wel een premie aan het UWV moet betalen wanneer je er niet voor kiest om eigenrisicodrager te zijn. De premie is bedoeld voor de uitkering van je werknemers en de re-integratiestappen. Mocht je er wel voor willen kiezen om eigenrisicodrager te worden, dan moet je deze zaken zelf gaan regelen. Je kunt er daarbij wel voor kiezen om een private verzekering af te sluiten.
Zaken die je bijvoorbeeld zelf moet regelen is de financiële dekking van de ziektewetuitkeringen, ook is de re-integratie voor jouw rekening, is het de bedoeling dat je je administratieve verplichtingen voltooid en moet je een goede samenwerking hebben met de arbodienst en casemanagement.
De rol van whk-beschikking
Nu je weet wat het betekent om eigenrisicodrager te worden voor je werknemers, is het goed om te weten wat de whk-beschikking hiermee heeft te maken. Zo ontvang je, als het goed is, ieder jaar van de belastingdienst de whk-beschikking. In deze beschikking staat hoeveel premie je als bedrijf moet betalen aan de belastingdienst. Het kan zijn dat deze whk-beschikking veel hoger ligt dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een eigenrisicodragerschap. Het is goed om hier rekening mee te houden en om te kijken wat jouw kansen kunnen zijn omtrent de whk-beschikking.
Voordelen van eigenrisicodrager zijn
Er zijn natuurlijk een aantal voordelen die van pas komen als je gaat voor eigenrisicodrager zijn. Het is wel van belang dat je beide opties goed uit gaat zoeken voor het beste resultaat voor jouw bedrijf.
1. Meer grip op re-integratie
Het eerste voordeel van het zijn van eigenrisicodrager, is dat je als werkgever veel meer grip hebt op de re-integratie van je werknemer. Als een werknemer namelijk voor een langere tijd ziek is, dan is het logisch dat je werknemer stapsgewijs weer in het werkritme moet komen. Ben je geen eigenrisicodrager? Dan wordt dit geregeld door het UWV. Doordat jezelf verantwoordelijk bent voor je werknemer, heb je dus ook meer grip op hoe het re-integratieproces gaat, waardoor je het op je eigen manier kunt doen.
2. Mogelijke kostenbesparing
Daarnaast heb je ook te maken met mogelijke kostenbesparing als je ervoor kiest om eigenrisicodrager te worden. Zo betaal je geen verplichte premie aan het UWV, wat gunstig kan zijn als er weinig ziekteverzuim is bij je bedrijf.
3. Flexibiliteit in dienstverlening
Als laatste voordeel kun je er ook voor kiezen om een eigen verzekeraar in te schakelen voor ziekteverzuim. Deze verzekeraar kan betere voorwaarden bieden dan het UWV. Daarnaast heb je ook te maken met vrije keuze voor arbodiensten en re-integratiebureaus. Je bent dus onafhankelijk van het UWV.
Nadelen van het zijn van een eigenrisicodrager
Als laatste is het ook van belang om te weten wat de nadelen zijn van het zijn van een eigenrisicodrager. Op die manier kun je een weloverwogen keuze maken voor je bedrijf.
1. Financiële verantwoordelijkheid voor zieke (ex-) werknemers
Het eerste nadeel is natuurlijk de financiële verantwoordelijkheid die je hebt als je werknemers wel ziek worden. Je moet de uitkeringen betalen en als er veel langdurige ziektes zijn binnen je bedrijf, dan kunnen de kosten hoog oplopen.
2. Extra administratieve lasten
Als je eigenrisicodrager bent, dan heb je te maken met extra administratieve lasten. Als een werknemer namelijk uitvalt, ben jij verantwoordelijk dat alles wordt geregeld. Zo moet je zelf de uitkeringen verwerken en moet je zorgen dat je aan alles van de wet voldoet. Op die manier kost het dus extra tijd, expertise en persoonlijke inzet.
3. Kostenfluctuaties
Als laatste heb je te maken met sterk variërende kosten. Hoewel het bij de UWV een vaste premie is, is het anders als je eigenrisicodrager bent. Zo kun je risico lopen dat je onverwachte kosten gaat maken bij een piek aan ziektegevallen.
Zo zitten er voordelen en nadelen verbonden aan het zijn van eigenrisicodrager. Het is verstandig om jezelf goed in te lezen in dit onderwerp, om een weloverwogen keuze te maken die goed is voor je bedrijf en voor je werknemers. Op die manier kan iedereen op een goede manier worden geholpen.