Hoe maak je zelf een UTP kabel? (Netwerkkabel)

Met deze handleiding leert u zelf een UTP kabel maken. Op deze manier kunt u uw eigen netwerkkabels op de voor u optimale lengte in uw netwerk toepassen. Eenvoudig en snel. Allesovertech.nl legt uit hoe het moet.

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Naast deze term worden ook de termen RJ45 en netwerkkabel gebruikt om dit type kabel aan te duiden.

 

Stap 1 – Benodigdheden UTP kabel maken

Zorg ervoor dat u alle benodigdheden voor het maken van de UTP kabels in huis hebt.

 

UTP- knijptang (geschikt voor UTP RJ45 stekkers)

Schaar of knijptang

Scherp (Stanley)mes

UTP stekkertjes type RJ45

Voldoende lengte CAT-5e UTP kabel.

 

Stap 2 – Kabel strippen

Allereerst dient de kabel gestript te worden. In dit geval houdt dat in dat enkel de buitenmantel dient te worden gestript, de individuele aders mogen hierbij niet beschadigen. U kunt dit het beste doen door voorzichtig met een Stanley mes een centimeter of drie van het einde van de kabel een fijne snede in de mantel te maken. Maak daarbij, zonder al te hard te drukken, een ronddraaiende beweging met het mes.

 

Stap 3 – Volgorde/ Aansluitschema

Draai na het blootleggen de aders uit elkaar en probeer ze in onderstaande volgorde te rangschikken:

 

Oranje-Wit

Oranje

Groen-Wit

Blauw

Blauw-Wit

Groen

Bruin-Wit

Bruin

 

Stap 4 – Aders

Knip met een tang de aders in een rechte lijn, zodat zij allen dezelfde lengte hebben.

 

Stap 5 – Stekker bevestigen

Schuif de aders in het UTP stekkertje, houd het UTP stekkertje daarbij met het lipje naar de onderkant! Erg belangrijk is dat de aders in de juiste volgorde blijven en dat deze volledig tot aan het eind van het stekkertje worden ingeschoven. Zorg er tevens voor dat de ontmanteling ook in de stekker gaat en wel minimaal tot de hoogte waar de inkeping zit, welke straks aangedrukt gaat worden.

 

Stap 6 – Afwerken

Plaats het stekkertje met de ingeschoven kabel in de UTP-knijptang. Knijp deze aan zodat de aders worden vastgezet en blootgelegd. Het kan zijn dat het nodig is de tang twee keer of meer stevig in te knijpen. De UTP kabel maken is hierna voltooid en de kabel is klaar voor gebruik.