Alles over tech

Laptop of computer opschonen en sneller maken

Is je computer langzaam en wil je af van de ‘rommel’ op je computer? Met deze handleiding helpt Allesovertech.nl je met jouw computer opschonen en een stuk sneller maken!

Na aanschaf van een computer of laptop ben je vaak erg tevreden over de snelheid van je nieuwe aanwinst. In loop van de tijd zul je jammer genoeg al snel merken dat de snelheid langzaam maar zeker minder wordt. Het opstarten van het systeem duurt steeds langer, en ook de snelheid waarmee programma’s opstarten is niet meer wat het geweest is. Om te voorkomen dat je komt te zitten met een tergend langzame computer of laptop zul je aan onderhoud moeten doen. Het verwijderen van allerlei onnodige bestanden en programma’s kan al veel winst in snelheid opleveren! Deze handleiding biedt je een aantal mogelijkheden om jouw computer sneller te maken. Je kunt zonder problemen stappen overslaan, deze zijn niet van elkaar afhankelijk. Voor het beste resultaat is het wel aan te raden om alle stappen door te lopen.

Ongebruikte programma’s verwijderen

 

Door het verwijderen van ongebruikte programma’s creëer je werkruimte. Daarnaast kan het zijn dat bepaalde programma’s continu op de achtergrond draaien en daardoor de computer of laptop vertragen. Het verwijderen van programma’s doe je als volgt:

 • In Windows kies je Start en vervolgens Configuratiescherm. In Windows 8 druk je met je rechtermuisknop op de Start-knop en kies je voor Configuratiescherm.
 • Kies de optie Programma’s.
 • Kies de optie Programma’s en Onderdelen.
 • Selecteer met de rechtermuisknop een programma dat je niet meer gebruikt en kies Verwijderen.
 • De deïnstallatie van de gekozen software wordt nu gestart. Afhankelijk van de gekozen software moeten er in deze deïnstallatie soms nog stappen worden doorlopen.

 

 

Twijfel je of je een programma wel of niet kunt verwijderen? Het per ongeluk verwijderen van een essentieel programma voor het systeem kan vervelende gevolgen hebben. Laat programma’s waarover je twijfelt staan, of vraag een kenner eens naar de functie van het specifieke programma en de mogelijkheid om deze te verwijderen.

Tijdelijke bestanden opschonen

 

Wanneer je veel op het internet surft zal de computer ongemerkt vervuild raken met allerlei kleine bestandjes die op de computer worden opgeslagen. De bekendste hiervan zijn de ‘Cookies’, maar ook je volledige browse geschiedenis, wachtwoorden en alle zoekwoorden worden opgeslagen op de computer. Buiten het surfen op het internet zijn er nog veel meer programma’s die allerlei ‘rommel’ opslaan op de computer. Bestanden waaraan je hebt gewerkt (bijvoorbeeld Word bestanden), logfiles en bestanden die meekomen bij het installeren van bepaalde programma’s zijn hier voorbeelden van. Ook na het verwijderen van programma’s blijft er vaak allerlei van deze ‘rommel’ achter op de computer. Door het opschonen van al deze bestanden kan de snelheid van computer aanzienlijk verbeteren. Windows bevat allerlei standaard gereedschappen voor het opruimen, in deze handleiding maken we echter gebruik van het gratis programma CCleaner. CCleaner is overzichtelijker en duidelijker in werkwijze. Bovendien kun je meerdere taken binnen één programma uitvoeren. CCleaner is hier gratis te downloaden. Volg de onderstaande stappen om de tijdelijke bestanden op te schonen met behulp van CCleaner:

 

 • Installeer CCleaner en start het programma.
 • Kies voor Cleaner.
 • Standaard zijn alle logische opties aangevinkt. Eventueel kun je zelf bepalen welke onderdelen er wel of niet mee moeten worden genomen in de schoonmaak. In de tabbladen Windows en Aplicaties vind je alle mogelijkheden.
 • Om de schoonmaak te starten kies je in het scherm voor Schoonmaken of Analyseren. Schoonmaken zal direct alle bestanden controleren en verwijderen. Analyseren zal in eerste instantie alleen alle bestanden controleren. Je kunt deze daarna zelf controleren en alsnog voor Schoonmaken kiezen.
 • De duur van de Schoonmaak is erg verschillend. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid bestanden om op te schonen. Over het algemeen kan CCleaner zijn taken vrij snel uitvoeren. Na de schoonmaak zal CCleaner met een duidelijk rapport komen hoeveel ruimte er is vrijgemaakt.

 

 

Je kan CCleaner instellen om automatisch een geplande schoonmaak uit te laten voeren. In de opties van CCleaner zit een optie ‘CCleaner automatisch schoonmaken tijdens het opstarten’.

Register opschonen

 

Voor het correct opschonen van de computer is het belangrijk dat het Windows Register wordt gecontroleerd. Na verloop van tijd kan deze meerdere fouten bevatten. Net als bij het opschonen van tijdelijke bestanden maken we voor het opschonen van het register in deze handleiding gebruik van CCleaner. CCleaner zal het Windows register netjes opschonen door het verwijderen van ongebruikte en onjuiste registersleutels en zorgt ervoor dat het register mooi gecomprimeerd wordt. CCleaner is hier gratis te downloaden. Volg de onderstaande stappen om het register op te schonen met behulp van CCleaner:

 • Installeer CCleaner en start het programma.
 • Kies voor Register.
 • Kies voor Scan voor Fouten. Hierna zal CCleaner een aantal gevonden fouten weergeven.
  Kies vervolgens voor Repareer geselecteerde problemen.
 • Er wordt vervolgens gevraagd of je de wijzigingen wilt opslaan in een backup bestand. Kies hier voor ‘Ja’ en sla dit bestand ergens op. Mochten er toch problemen ontstaan kun je door op het backup bestand te dubbelklikken de wijzigingen ongedaan maken.
 • In het scherm wat hierna volgt kies je voor Herstel alle geselecteerde fouten.
garbage

Schijven Defragmenteren / Optimaliseren

 

Ook met behulp van Defragmentatie is flinke snelheidswinst te behalen.

Let op! Het is niet verstandig defragmentatie uit te voeren op SSD Schijven. Dit gaat ten koste van de levensduur en levert geen snelheidswinst op!

Een ‘gefragmenteerde’ schijf heeft bestanden op verschillende delen van de harde schijf opgeslagen. Dit komt doordat Windows bij het opslaan van bestanden zoekt naar de eerstvolgende beschikbare vrije ruimte op de schijf. Is deze ruimte kleiner dan de grootte van het bestand zelf, dan zal Windows de rest van het bestand plaatsen op de eerstvolgende vrije ruimte. Een groot bestand zal op deze manier dus in meerdere stukken op verschillende ruimtes van de schijf worden opgeslagen. Uiteraard heeft dit vertraging tot gevolg bij het openen van bestanden. Defragmentatie past de volgorde van bestanden aan, zodat alles weer netter bij elkaar staat. Daarnaast worden de meest gebruikte bestanden vooraan geplaatst. Om Defragmentatie of zoals het benoemd wordt in Windows 8 ‘Optimalisatie’ uit te voeren volg je onderstaande stappen:

Windows 7

 • Standaard word defragmentatie automatisch wekelijks uitgevoerd. Volg deze stappen wanneer defragmentatie is uitgeschakeld, of als je deze handmatig wilt starten.
 • Klik in de Windows verkenner met de rechtermuisknop op de C:\ Schijf.
 • Kies daarna voor Eigenschappen, tabblad Extra en kies Nu defragmenteren.
 •  

Windows 8

 • In Windows 8 is defragmentatie te vinden onder de noemer Optimaliseren. Standaard wordt dit automatisch wekelijks uitgevoerd. Volg deze stappen wanneer defragmentatie is uitgeschakeld, of als je deze handmatig wilt starten.
 • Klik in de Windows verkenner met de rechtermuisknop op de C:\ Schijf.
 • Kies vervolgens voor Eigenschappen, tabblad Extra en kies Optimaliseren.
 • In het volgende venster kies je weer voor Optimaliseren om het defragmenteren te starten.
Back to top