TV

Led (OIed / Qled) vs LCD TV: de verschillen uitgelegd

Geschreven door sam

oktober 1, 2024

Vroeger was het kopen van een televisie nog gemakkelijk, tegenwoordig kan het een stukje lastiger zijn. Dit omdat er enorm veel keuze is en je rekening moet houden met verschillende soorten randapparatuur.

De televisies die je vandaag de dag in de meeste huiskamers ziet staan, zijn OLED of QLED. Welke van deze twee moet je kopen? Wat is het verschil met een LCD tv? In dit artikel gaan we deze vragen voor jou beantwoorden.

Wat zijn de grootste verschillen tussen een LED tv en LCD tv?

De grootste verschillen tussen een LED tv en LCD tv, zijn het formaat en de lichtbron. Een LCD tv maakt gebruik van CCFL lampen, deze lampen zijn redelijk groot. Dit maakt een LCD tv dik. Een LED tv gebruikt zoals de naam het al verklapt, LED lampjes. Deze zijn zeer klein en zuinig. Een LED tv is dus dunner en energiezuiniger, dit komt ook mede omdat LED lampjes minder warmte produceren.


Beide televisies beschikken over een hoge helderheid, je zal bij zowel LCD tv's als LED tv's weinig last hebben van invallend zonlicht. Daarnaast is de beeldkwaliteit van een LED tv vaak beter. Hoe dan ook is het altijd verstandig, om op zoek te gaan naar reviews over de televisies die jij wilt kopen. Het is namelijk niet aan te raden om je blind te staren op de verkooppraatjes van de verschillende merken.

OLED tv's

De O in de afkorting OLED staat voor organic. Dit betekend dat het scherm op basis van organische materialen is gebouwd. Door stroom worden de rode, groene en blauwe pixels geactiveerd. Dankzij deze techniek is achtergrondverlichting overbodig en kunnen er ultra dunne televisies geproduceerd worden. Hieronder bespreken we kort de verschillende functionaliteiten van OLED TV's.

Beeldkwaliteit OLED

Een OLED tv beschikt over een uitstekende beeldkwaliteit. Dit komt mede door het enorme contrast van een OLED tv. Zelfs tijdens donkere beelden, zie je dingen gebeuren die je op een ander type tv niet zou zien. De kleurweergave is zeer realistisch.

Duurzaamheid OLED

Een OLED tv gaat lang mee en is erg energiezuinig. Hij is met name energiezuinig omdat er geen achtergrondverlichting nodig is. Uiteraard verschilt de levensduur en het energieverbruik per merk. Denk bijvoorbeeld aan de wattage die de speakers nodig hebben.

Kwetsbaarheid OLED

Volgens verschillende onderzoeken is de kans op inbranden groot. Helemaal wanneer je het vergelijkt met andere type televisies. Een voorbeeld van inbranden is een logo die je blijft zien tijdens het zappen naar een ander kanaal.

Uiteraard hangt het ook af van de instellingen die je gebruikt en hoe lang je de tv op één kanaal laat staan. De helderheid van het scherm verlagen en regelmatig zappen kunnen inbranden voorkomen. Het is ook in dit geval aan te raden om verschillende reviews te lezen.

De kans op inbranden kan namelijk per merk verschillen. Volgens het bedrijf LG kun je een OLED tv zo'n 30.000 uren gebruiken. Dit staat gelijk aan 3 uren per dag tv kijken, gedurende een periode van 27 jaar.

Kijkhoek OLED

Een OLED televisie heeft een uitstekende kijkhoek, ze staan er zelfs bekend om. Je kunt gerust schuin voor de tv gaan zitten, je zult blijven genieten van de uitstekend beeldkwaliteit. De kwaliteit zal pas verminderen bij een hoek van ongeveer 85 graden.

Kosten OLED

De prijs van een OLED tv is vergelijkbaar met die van een QLED tv. Uiteraard spelen ook de specificaties een rol, denk aan het formaat, de resolutie en het geluid. Ze zijn wel aanzienlijk duurder dan een LCD tv.

Misschien ook interessant:

QLED TV's

Naast OLED tv's zijn er ook QLED tv's, de Q staat in dit geval voor quantum dot. Het merk Samsung bracht de QLED tv op de markt, als tegenhanger van de OLED tv. Het scherm van een QLED tv is voorzien van een speciale laag, die bestaat uit nanokristallen. Dankzij licht kleuren deze nanokristallen op, zo wordt er een extreem hoog kleurbereik gerealiseerd.

Je kunt sinds 2021 ook kiezen voor Neo QLED. Bij een Neo QLED tv zijn de achtergrondverlichting LED's 40x kleiner dan bij een gewone QLED tv. Zo wordt de achtergrondverlichting fijnmaziger en krijg je een betere kijkervaring.

Beeldkwaliteit QLED

De beeldkwaliteit van een QLED tv is uitstekend. Dit komt mede door de nanokristallen die zorgen voor een hoog kleurbereik. Daarnaast is ook de helderheid enorm goed, zelfs bij een grote hoeveelheid omgevingslicht blijft het beeld goed zichtbaar. Je zal ook weinig last hebben van reflectie.

Duurzaamheid QLED

Een QLED tv kan behoorlijk zuinig zijn. Echter hangt dit ook weer af van het merk en jouw eigen gebruik. Voor iedere tv geldt "hoe groter het formaat hoe meer energie hij verbruikt". Daarnaast spelen ook de instellingen een rol, zoals de helderheid. Sommige televisies beschikken over een eco stand, in eco stand verbruikt de televisie minder stroom.

Kwetsbaarheid QLED

Er zijn verhalen bekend van QLED televisies met verticale strepen in het beeld. Dit komt echter niet enorm vaak voor. Een QLED tv is over het algemeen erg degelijk. Uit verschillende testen blijkt zelfs dat inbranden onmogelijk is. Er zijn testen gedaan waar het QLED scherm 72 uur aan stond, met niet-bewegend beeld. Zelfs toen waren er geen sporen van inbranden te vinden. Een QLED tv gaat over het algemeen langer mee dan een OLED tv. Dit omdat de organische pixels van een OLED tv na een aantal jaar in kwaliteit afnemen, maar ook in dit geval speelt het merk een belangrijke rol.

Kijkhoek QLED

De kijkhoek van een QLED tv is prima, echter niet zo goed als die van een OLED tv. Bij een hoek van ongeveer 55 graden zal de beeldkwaliteit al afnemen.

Kosten QLED

De QLED en OLED televisies hebben beide hun voor- en nadelen. Daarom zal je in de prijs weinig verschil zien. De prijs is sterk afhankelijk van het merk, het formaat en de resolutie.

LCD TV's

Zoals je al eerder kon lezen in dit artikel, maakt een LCD tv gebruik van CCFL lampen. Deze zijn groot en vergroten dus ook het formaat van de televisie. Een LCD tv is niet zo dun als een OLED tv of QLED tv. De afkorting LCD staat trouwens voor liquid crystal display.

Beeldkwaliteit LCD

Het beeld van een LCD tv is prima, hij bereikt net zo'n hoge helderheid als een LED tv. Echter kan het beeld van een LCD tv nog wel eens gaan flikkeren. Dit komt door de beperkte reactietijd van de CCFL lampen. De kleurechtheid van een LCD scherm mag als redelijk bestempelt worden.

Duurzaamheid LCD

In vergelijking met een OLED of QLED tv, is een LCD tv niet energiezuinig. Dit heeft uiteraard te maken met de CCFL lampen, die gebruikt worden als achtergrondverlichting. Het formaat en de verschillende functies spelen ook een belangrijke rol in het energieverbruik.

Kwetsbaarheid LCD

In vergelijking met OLED en QLED is de kans op inbranden een stukje groter. Een ingebrand scherm zorgt voor een vervaagde afbeelding. Denk aan het logo van een zender die lichtelijk zichtbaar is tijdens het zappen naar een ander kanaal. De levensduur hangt ook in dit geval af van het merk. Uit onderzoek is gebleken dat een LCD tv zo'n 25.000 uur te gebruiken is, dit staat gelijk aan 13,5 jaar.

Kijkhoek LCD

De oudere LCD schermen hadden een slechte kijkhoek, bij ongeveer 45 graden nam de beeldkwaliteit sterk af. Tegenwoordig is de kijkhoek van een LCD tv sterk verbeterd, bij een hoek van 70 tot 87 graden blijft het beeld nog prima zichtbaar.

Kosten LCD

Een LCD tv is erg goedkoop als je het vergelijkt met de prijzen van een OLED tv of QLED tv. Echter zal de prijs van de energierekening wel toenemen.

OLED vs LCD tv: wat is beter?

Welke tv beter is hangt af van jouw voorkeuren. Wanneer je veel waarde hecht aan de kleurechtheid en bijvoorbeeld de zwartweergave, raden wij een OLED tv aan. Dit advies geldt ook wanneer je kosten wilt besparen op de energierekening. Hecht je niet zoveel waarde aan de beeldkwaliteit en heb je weinig te besteden? Kies dan voor een LCD tv, deze zijn goedkoper in aanschaf. Helaas zal je op lange termijn wel te maken krijgen met hogere energiekosten. Dit omdat de CCFL in een LCD tv behoorlijk wat stroom verbruiken.

OLED vs QLED tv: wat is beter?

 Beide televisies zijn erg energiezuinig. Welke tv beter is hangt ook in dit geval af van jouw eisen. Wil je genieten van de diepste zwartweergave en een grote kijkhoek? Kies dan voor een OLED tv. Ben je op zoek naar een tv met de grootste kleurvolume? Een hoge helderheid en zo min mogelijk reflectie? Koop dan een QLED tv.

Andere bekeken ook