Lettertypes en internet

Welke lettertypes zijn browser safe?
Welke lettertypes worden aanbevolen voor gebruik in lange teksten (bodytekst met vrij klein lettertype)?

 

Niet alle lettertypes zijn zomaar te gebruiken op internet

Elk willekeurig lettertype kan worden gebruikt als deze eerst wordt omgezet in een afbeelding. Nadelen hiervan zijn dat het omzetten in een plaatje zeer bewerkelijk is en daarom niet geschikt voor dynamische pagina’s.
Meestal worden speciale lettertypes, die eerst omgezet zijn in een afbeelding, alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het logo of een headline. Voor de bodytekst is maar een kleine keuze aan lettertypes.

 

 

Standaard lettertypes

‘Web-safe’ lettertypes zijn standaard geïnstalleerde als onderdeel van het besturingssysteem (Windows of Mac OS) en daarom beschikbaar op alle computers. De volgende lettertypes worden daarom in elke webbrowser goed weergegeven:
Georgia, Trebuchet, Verdana, Arial, Tahoma en Times New Roman

 

 

Internet lettertypes

Van de standaard lettertypes zijn de volgende speciaal voor gebruik op Internet ontworpen:
Georgia, Trebuchet en Verdana

Arial is goed leesbaar bij een grote tekengrootte en kan daarom gebruik woorden voor de koppen. Voor de bodytekst is Arial minder geschikt omdat de leesbaarheid bij kleine tekengrootte snel afneemt.

Van Tahoma en Times New Roman is de leesbaarheid niet ideaal bij kleine tekengrootte.

 

 

Met of zonder schreef? (Serif of sans serif)

Serif (schreef) is een lettertype met kleine streepjes aan de uiteinden. Sans serif (zonder schreef) heeft deze streepjes niet.
Voor lange (kleine) teksten op Internet geven sans serif (zonder schreef) lettertypes een betere leesbaarheid. Vooral als de lettertypen klein worden weergegeven vertroebelen de kleine horizontale streepjes aan de uiteinden van de letterstrepen het beeld met maken het minder goed leesbaar.

 

 

Geschikte lettertypes voor de bodytekst: Georgia, Trebuchet of Verdana

Georgia is een uitsteken lettertype en blijft uitermate goed leesbaar zelfs bij tekengrootte van 9 px.
Trebuchet en Verdana zijn zeer goed leesbare lettertypes zonder scheef en ook zeer goed leesbaar bij kleine tekengrootte.

 

Bijzonder geschikt:

Beperkt geschikt: