Wat betekent UTP?

wat-betekent-utp

UTP staat voor Unschielded Twisted Pair. Dat betekent dat het een niet-afgeschermde netwerkkabel betreft. In de regel wordt met een UTP kabel een netwerkkabel met RJ45 connectoren bedoelt. Echter kan er ook andere datakabel, bijvoorbeeld voor telefonie met RJ12 pluggen, mee bedoelt worden.

UTP is de meest voorkomende vorm van netwerkkabel. Ze zijn relatief goedkoop en prima geschikt voor gebruik thuis of op kantoor. Omdat ze niet voorzien zijn van een afscherming, pakt de kabel wel sneller storing en cross-talk op. Dat betekent dat ze minder geschikt zijn voor gebruik in serverkasten en datacenters. Daar wordt meestal een van de afgeschermde varianten gebruikt, bijvoorbeeld FTP of S/FTP.

Waarvoor wordt UTP kabel gebruikt?

De UTP kabel wordt veel gebruikt om de verbinding tussen een PC en het modem te maken. Je krijgt er verbinding met het internet en het (interne) netwerk mee.

De kabels met pluggen, oftewel de patchkabels, worden gemaakt in lengtes vanaf 25 centimeter tot een meter of 50, maar je kan ook een UTP kabel verlengen. UTP kabel wordt ook op rollen geleverd voor de installatiebranche. Er zitten dan nog geen pluggen op. Deze rollen zijn beschikbaar in lengtes van 25, 50, 100, 305 (1000 voet), 500 meter en een kilometer.

Bekende fabrikanten van UTP kabels zijn bijvoorbeeld Draka, Roline, Valueline en Datwyler.

Netwerk kabels worden gemaakt in diverse categorieën. De oudere categorie is CAT5e. Die kabels zijn voor thuis prima geschikt, maar de iets fanatiekere gebruiker heeft daar waarschijnlijk al niet meer genoeg aan. Die gaat voor een CAT6 kabel of zelfs al een CAT7 kabel. Die kabels kunnen hogere snelheden aan en zijn dus beter geschikt voor mensen die veel downloaden of bijvoorbeeld fanatiek gamen.