Wat is glasvezel internet?

Nederland is de afgelopen jaren steeds meer overgestapt op glasvezel internet. Dat is ook nodig, want de snelheidsgrenzen van de huidige internetverbindingen komen in zicht. Om de blijvende groei aan dataverkeer te kunnen verwerken zijn er verbindingen met een hogere bandbreedte nodig. Glasvezel internet kan ruimschoots aan die vraag voldoen. Het is het netwerk van de toekomst.

Een snelle ontwikkeling

In de beginperiode van internet moest je als je pech had soms een minuut wachten tot er enkele webpagina geladen was. Vandaag de dag downloaden we films, wisselen we foto’s uit en kijken we online televisieprogramma’s. De technologie is dan ook een hoop veranderd sinds die beginperiode.

Zonder kabelinternet, ADSL, VDSL en ADSL2 zou dit soort intensief gebruik niet mogelijk zijn en zou internetten nog steeds een kwestie van veel wachten en koffie drinken zijn. Maar het dataverbruik neemt toe en blijft toenemen en er komt een moment dat ook de grenzen van kabelinternet in ADSL bereikt worden.Glasvezel internet biedt een veelvoud van de snelheden die kabelinternet en ADSL te bieden hebben en kan voldoen aan het steeds groeiende dataverkeer. De snelheid van glasvezel is zelfs zo groot dat er hele nieuwe toepassingen denkbaar worden.

100 terabitper seconde kan vervoeren. Met een verbinding van 100 terabit kun je de inhoud van 2800 DVDs per seconde vervoeren en zo’n verbinding is maar liefst 5 miljoen keer zo snel als een doorsnee consumentenverbinding van 20 Mbit. Kortom, een onvoorstelbare snelheid!

Natuurlijk is deze snelheid gemeten in een laboratoriumsituatie en zulke snelheden zullen niet direct voor consumenten beschikbaar zijn, maar het geeft wel aan wat de potentie van glasvezel internet is. Er past gewoon waanzinnig veel data door glasvezel. Veel meer dan we nu gewend zijn.

Is glasvezel internet nieuw?

Glasvezel internet is niet nieuw. In Azië wordt glasvezel al langer gebruikt. Wat dat betreft is de uitrol van glasvezel internet in Nederland ook een beetje een inhaalslag. Bovendien gebruiken internet providers ook al gebruik van glasvezelverbindingen in hun eigen netwerk. Het is zeer waarschijnlijk dat de internetverbinding die je zelf gebruikt voor een deel over glasvezel loopt, misschien tot in de wijkcentrale of nog dichterbij, tot het kastje van je telecom provider in je straat. Het laatste stuk van de verbinding verloopt echter over koper, via het telefoonnetwerk of via de kabel.

Glasvezel internet tot in huis

Glasvezelverbindingen worden nu steeds vaker tot in het huis van de abonnee aangelegd. In het engels heet dit Fibre To The Home, of FTTH. De verbinding is dan van begin tot eind van glasvezel en je wordt dus niet meer beperkt door het relatief trage koper waar je nu mogelijk over surft.

De aanleg van glasvezel

Om glasvezel in huis mogelijk te maken moet er dus glasvezel aangelegd worden. Dat betekent dat de straat open moet en dat er in huis een verbinding naar de meterkast gemaakt moet worden. Het is nogal een klus om heel Nederland op deze manier van glasvezel internet te voorzien. Maar een andere manier om glasvezel internet te beschikken is er nu eenmaal niet, dus aanbieders van glasvezel internet sluiten nieuwe abonnees wijk voor wijk aan en langzaam maar zeker groeit het aantal huizen dat kan beschikken over glasvezel internet. Op dit moment zijn zo’n 2,12 miljoen huizen aangesloten op glasvezel internet en dat aantal zal in de komende jaren snel groeien.

De beschikbaarheid van glasvezel

De beschikbaarheid van glasvezel is nu dus nog beperkt in Nederland. Als je deze pagina al bekijkt via een glasvezelverbinding, dan behoor je tot een van de gelukkigen. De rest zal nog even moeten wachten en moet de verschillende glasvezel aanbieders goed in de gaten houden.

Voordelen van glasvezel internet

In glasvezelkabels wordt informatie als lichtsignalen verstuurd. Het aan en uit knipperen van het lichtsignaal komt overeen met de elektrische pulsjes die door koperen verbindingen gestuurd worden. Op deze manier wordt informatie “binair”, dus in een patroon van eenen en nullen, gecodeerd.De frequentie van lichtpulsjes in glasvezelverbindingen ligt veel hoger dan de frequentie van elektrische pulsjes in koperverbindingen. Daardoor kan er per seconde veel meer informatie door een glasvezelverbinding dan door een koperen verbinding.

Met glasvezel zijn voor consumenten al direct snelheden van 100 mbit per seconde mogelijk. Dat is twee a drie keer zo snel als wat mogelijk is met de koperverbindingen die we gewend zijn. Maar dat is nog maar het begin. Zoals je eerder hebt kunnen lezen ligt de potentie van glasvezel internet veel hoger. De glasvezeltechnologie is in principe in staat om tientallen of zelfs honderden gigabits per seconde te transporteren.

Future proof

Glasvezel internet is “future proof”, ofwel, toekomstvast. Met glasvezel internet kunnen de voorspelde behoeftes aan dataverkeer voor de komende decennia ruimschoots gedekt worden, zegt ook de FFTH Council, een organisatie die zich sterk maakt voor glasvezel internet in Noord-Amerika. Zij schatten dat het dataverbruik in de komende decennia mogelijk vijftig keer zo groot wordt. Met internet via glasvezel internet zal dit echter geen probleem zijn.

Afstanden

Een ander voordeel van glasvezel is dat je er grote afstanden mee kunt overbruggen. In koperverbindingen neemt de kwaliteit van het signaal snel af naarmate de lengte van de kabel toeneemt. Dat is waarom je met ADSL nooit de maximaal mogelijke snelheid van je abonnement haalt als je ver van de telefooncentrale woont. De kwaliteit van het signaal daalt naarmate je verder van de centrale woont en het resultaat is een lagere snelheid. Met glas kun je honderden kilometers overbruggen met slechts een zeer kleine kwaliteitsvermindering van het signaal. Dit komt door de fysieke eigenschappen van de kabel en de eigenschappen van licht. Hierover lees je meer op de volgende pagina.

Kosten

De kosten voor de aanleg van glasvezel zijn vergelijkbaar met die van bestaande kopernetwerken, of zelfs lager. De FTTH schat dat Amerikaanse kabelbedrijven 84 miljard dollar hebben uitgegeven om huizen in Noord-Amerika van een aansluiting op een kopernetwerk te voorzien en dat eenzelfde of een lager bedrag nodig is om huizen aan te sluiten op glasvezel internet.

Ruimte en gewicht

Een enkele, kleine glasvezelkabel kan evenveel informatie vervoeren per seconde als een dik, groot pak koperen kabels bij elkaar. Dat is prettig bij het aanleggen van glasvezel internet en het is helemaal een groot voordeel als er netwerkverbindingen moeten worden gemaakt op plekken waar de ruimte beperkt is of waar gewicht een belangrijke factor is, zoals in vliegtuigen.