Welke computer moet ik kopen?
De aanschaf van een nieuwe computer is voor veel mensen een lastige klus. In de winkel lijken alle modellen op elkaar en je hebt wellicht ook geen idee wat de specificaties nou eigenlijk betekenen. Een kant en klaar advies voor het aanschaffen van een computer is er helaas niet. Wat voor de één een perfecte computer is, is voor de ander wat te veel van het goede of misschien zelfs nog niet krachtig genoeg. Allesovertech.nl geeft je wat tips voor het aanschaffen van een nieuwe computer.
Waar ga je de computer voor gebruiken?
In de zoektocht naar een nieuwe computer is het belangrijk te weten wat je er uiteindelijk mee wilt gaat doen. De handelingen die je met je computer wilt gaan verrichten bepalen namelijk voor het grootste deel aan welke eisen de computer moet voldoen. Dit geldt voornamelijk voor het type processor, het benodigde intern geheugen, de grootte van de harde schijf en of je een externe videokaart nodig hebt. Ga je alleen internetten, mailen en tekstverwerken, dan hoeft je computer aan minder strenge eisen te voldoen dan wanneer je ook wilt gaan gamen of video bewerken. Voor het gemak delen we de computers in drie groepen in:
Internet & Office: Dit zijn eenvoudige computers die uitermate geschikt zijn voor gebruikers die alleen internetten, mailen en tekstverwerken.
Multimedia: Dit zijn computers voor wat meer geavanceerde taken. Denk hierbij aan het bekijken van HD-films, het spelen van lichte games en basis foto/video bewerking. Voor deze taken heeft de computer meer rekenkracht en snelheid nodig.
Gaming & Design: Dit zijn computers voor de meest geavanceerde taken. Voorbeelden hiervan kunnen zijn; het spelen van zware games, professionele foto/videobewerking en het gebruik van andere zware grafische programma’s.
De onderstaande tabel biedt een algemeen overzicht van de primaire benodigdheden voor de computers in deze drie groepen. Verderop in dit artikel leggen we deze benodigdheden verder uit.
Internet & Office | Mulitmedia | Gaming & design | |
---|---|---|---|
Processor |
Instap processor |
Gemiddelde processor |
High-end processor |
Intern geheugen |
Minimaal 2 GB |
Minimaal 4 GB |
Minimaal 4-6 GB |
Harde schijf |
Minimaal 160 GB |
Minimaal 500 GB |
Minimaal 750 GB |
Externe videokaart |
Niet nodig |
Optioneel |
Aanbevolen |
Primaire componenten
Hieronder leggen we de verschillende primaire componenten van een computer uit. Deze beïnvloeden de prestaties van de computer. Kijk wat de voor jou belangrijke zaken zijn en neem dit mee in de zoektocht naar de juiste computer.
Processor
De processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) of in het Nederlands CVE (Centrale Verwerkings Eenheid) genoemd, vormt het hart van de computer. De processor is voor een groot deel verantwoordelijk voor de prestaties van de computer. De processor verwerkt alle instructies en verstuurt resultaten en opdrachten naar de chipset, die ze vervolgens doorstuurt naar de verschillende onderdelen van de computer. De meest voorkomende merken processoren zijn Intel en AMD. Gelet op de prestaties van de processoren kunnen we deze als volgt indelen:
Instap Processor: Intel Atom, Intel Celeron, Intel Pentium, Intel Core2Duo, Intel Core i3, AMD E-serie, AMD A4-serie.
Gemiddelde Processor: Intel Core i5, AMD A4-serie, AMD A6-serie.
High-end Processor: Intel Core i7, Intel Xeon, AMD A8-serie, AMD A10-serie, AMD FX.
Geheugen
Behalve de processor is ook het intern geheugen (ook wel werkgeheugen of RAM genoemd) van invloed op de prestaties en snelheid van de computer. Een intern geheugen van twee gigabyte (GB) is de minimum aanbevolen hoeveelheid om soepel te kunnen werken. Wanneer er zwaardere taken op de computer moeten worden uitgevoerd zoals het spelen van de games of videobewerking is minimaal vier of zes GB aan te raden. Als een computer over meer intern geheugen beschikt kun je meer programma’s tegelijkertijd openen en je kunt meer bewerkingen gelijktijdig uitvoeren zonder dat je computer snelheid verliest. Voor de allernieuwste games en zware videobewerking bespaar je dus zeker niet op het geheugen.
Ook de variant van Windows speelt een rol in het geheugen. Een 64-bit variant kan sneller het geheugen raadplegen. Daarnaast kan een 32-bit versie van Windows niet overweg met meer dan 3,2GB geheugen. Wanneer je dus 4GB of meer geheugen wilt, is een 64-bit versie van Windows een vereiste. Verderop in het artikel diepen we de Windows varianten verder uit.
Harde schijf (Harddisk)
Ook de grootte van de harde schijf (HDD) is afhankelijk van de taken die je met de computer uit wilt voeren. Voor internetten, mailen en tekstverwerken heb je in principe niet veel opslagcapaciteit nodig. Voor het gamen en videobewerking heb je juist wel veel opslagruimte nodig.
Games nemen vaak veel ruimte in beslag en ditzelfde geldt voor de video bestanden. In de nieuwe computers zit standaard in de meeste gevallen al gauw een harde schijf van 320 tot 500GB. Bij de iets duurdere computers zien we ook groottes van 640GB of zelf 1000GB (1TB). 1TB is grofweg voldoende voor bijvoorbeeld 25.000 mp3-bestanden, 108 Full-HD films of 333.000 afbeeldingen.
Wil je voor de echte snelheid gaan, dan kies je niet voor een traditionele harde schijf maar voor een SSD (solid state drive). Deze zijn flink duurder dan een traditionele schijf maar ook aanzienlijk sneller! Omdat een SSD geen mechanische onderdelen heeft is hij minder storingsgevoelig.
Een nadeel is dat de opslagcapaciteit van de SSD een stuk beperkter is. Een traditionele harde schijf van 1000GB is nog steeds goedkoper dan een SSD van 120GB. Wanneer je kiest voor een SSD, plaats dan ook een tweede (traditionele) harde schijf. Zo kun je deze tweede harde schijf gebruiken voor je data opslag en je SSD voor de software.
Overige zaken
De primaire componenten zijn met name van invloed op de prestaties van de computer. Maar er zijn natuurlijk meer zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een computer.
Besturingssysteem
Het besturingssysteem is de software die ervoor zorgt dat je kunt werken met de computer. Over het algemeen wordt er bij een nieuwe computer vrijwel altijd een besturingssysteem geleverd. Deze is vooraf geïnstalleerd. Voor Windows computers is dit Windows 8 of 10 en voor Apple-computers is dat Mac OS Mojave en eind 2020 komt Mac OS Big Sur uit.
In- en uitgangen
Let ook goed op over welke- en hoeveel in- en uitgangen de computer beschikt. Waarschijnlijk heb je meerdere apparaten die je via USB wilt aansluiten, let daarom op het aantal USB poorten. Daarnaast zijn er allerlei aansluitingen denkbaar die je in de toekomst wellicht wilt gaan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan: HDMI om beeld weer te geven op de TV, meerdere VGA of DVI aansluitingen voor meerder monitoren of het aantal USB 3.0 poorten voor snellere data overdracht.
Extra software
Hou er rekening mee dat de kosten van je nieuwe computer vaak nog wat hoger uitvallen door de aanschaf van software. Zo zal vrijwel iedereen Microsoft Office nodig hebben voor het gebruiken van Word, Excel, Powerpoint en Outlook. Voor fotobewerking wordt vaak Adobe Photoshop gebruikt, voor videobewerking vaak Pinnacle Studio of Adobe Premiere. Deze software kan behoorlijk prijzig uitpakken!
Conclusie
Zoals gezegd is er geen kant en klaar advies voor het aanschaffen van een computer. Wanneer je deze aankoophulp hebt doorgelezen kun je voor jezelf bepalen wat de voor jou belangrijke punten zijn bij de aanschaf van een nieuwe computer.