Welke tablet moet ik kopen?
Wil je graag een tablet aanschaffen maar weet je niet welke tablet het beste voldoet aan jouw eisen? Allesovertech.nl helpt je de juiste keuze maken.
Waarom koop je een tablet?
Een tablet is geen vervanging voor een PC of laptop. Een tablet heeft niet de opslagcapaciteit van een PC en ook tekstverwerken is vaak niet ideaal op een tablet. Daarnaast heeft de tablet ook minder rekenkracht dan een PC. Waarom koop je dan juist wel een tablet?
Een tablet heeft het grote voordeel dat hij compact is en in de meeste gevallen altijd aan staat. Daardoor is hij snel in gebruik en makkelijk bij je te houden, thuis én onderweg. Zo kun je binnen enkele seconden de tablet activeren en jouw favoriete internetpagina bekijken. Met de ruime keus aan apps (programma’s) die te installeren zijn op de tablet kun je allerlei taken uitvoeren. Van informatieve toepassingen tot internetbankieren en spelletjes.
Waar moet je op letten?
Tablets zijn er in allerlei soorten en maten, maar wat zijn nou de belangrijkste eigenschappen van de verschillende tablets? De volgende punten zijn van belang bij het kiezen voor een bepaald merk en model:
Type internetverbinding
Om een tablet te verbinden met het internet zijn er twee mogelijkheden. Een verbinding via een WiFi netwerk, en/of een verbinding via een (mobiel) 3G/4G netwerk. Ben je van plan om de tablet alleen thuis of bij vrienden en familie te gebruiken? Dan kun je vaak gebruik maken van een WiFi netwerk en kun je het best kiezen voor een model met alleen WiFi ondersteuning.
Wil je graag overal verbinding met het internet kunnen maken? Dan kun je het beste kiezen voor een model dat naast WiFi ook 3G/4G ondersteund. De modellen met deze ondersteuning zijn duurder dan de modellen met alleen WiFi. Daarnaast zul je een abonnement met een service provider zoals KPN of T-Mobile moeten afsluiten om ook daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van het 3G/4G netwerk. Na het afsluiten van een abonnement ontvang je van je service provider een simkaart (micro). Deze simkaart plaats je in de tablet en daarna kun je gebruik maken van het internet. Denk dus goed na over de manier waarop je de tablet wilt gaan gebruiken en beslis op basis hiervan wat voor jou de beste keuze is.
Geheugen capaciteit
Geheugen- oftewel opslagcapaciteit is ook een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een tablet. De vraag hierbij is: hoeveel apps, foto’s, muziek en dergelijke zou je willen bewaren op je tablet?
De minimale grootte van het geheugen is vaak 8GB. Minder dan dit is over het algemeen niet verkrijgbaar en zeker niet aan te raden. Er zijn ook tablets te koop met 128GB geheugen capaciteit. Deze zijn uiteraard een stuk duurder dan de 8GB versies. Deze hoeveelheid geheugen heb je over het algemeen niet nodig. De optimale hoeveelheid geheugen voor normaal gebruik zal hier tussen in zitten. Ga je de tablet vooral gebruiken voor e-mail, internet en een aantal apps? Of wil je juist veel foto’s, video’s en apps op je tablet bewaren?
Bij gemiddeld gebruik zal een tablet met ongeveer 16GB geheugen capaciteit ruim voldoende zijn. Wanneer je twijfelt over de grootte van het geheugen kun je ook kiezen voor een type tablet waarin de hoeveelheid geheugen uit te breiden is door middel van een micro SD kaart. Deze kaarten kun je in verschillende groottes kopen. Hou er wel rekening mee dat je hier over het algemeen wel veel bestanden op kan bewaren maar dat apps lang niet altijd op een SD kaart geïnstalleerd kunnen worden.
Besturingssysteem
Er zijn tablets te koop met verschillende besturingssystemen. Een besturingssysteem is de software waar de tablet op draait. De meest voorkomende besturingssystemen vind je hieronder.
Android
Het besturingssysteem Android wordt ontwikkeld door Google. Android is beschikbaar voor o.a. smartphones en tablets. Veel verschillende merken tablets draaien op dit besturingssysteem. O.a. de fabrikanten Samsung en ASUS hebben veel tablets in hun assortiment die draaien op Android. Daarnaast zijn er nog veel (minder bekende) fabrikanten die gebruik maken van het Android besturingssysteem op hun tablets. Om op een juiste manier gebruik te kunnen maken van Android heb je een Google account nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze direct op de tablet aanmaken. Door middel van de standaard geïnstalleerde apps kun je gemakkelijk gebruik maken van alle Google diensten. Denk hierbij onder andere aan Gmail, Google Agenda, Contacts en Google Drive.
De locatie om apps te downloaden wordt in Android de Play Store genoemd. De Play Store heeft een zeer groot assortiment aan gratis en betaalde apps. Google houdt toezicht over de apps die in deze Play Store te vinden zijn. De apps moeten aan bepaalde voorwaarden, regels en veiligheid voldoen. Android staat echter ook toe om apps uit andere bronnen te installeren, denk hierbij aan alternatieve App Stores of handmatige downloads. Doordat deze bronnen niet gecontroleerd worden door Google brengt dit een risico met zich mee. Je kunt op deze manier ‘malware’ (kwaadaardige en/of schadelijke software) op de telefoon installeren. Tablets met Android zijn over het algemeen goedkoper dan een iPad of een tablet met een Windows besturingssysteem. Daarnaast ondersteunen deze vaak de mogelijkheid het geheugen uit te breiden met een micro SD kaart. De prijs voor een op Android draaiende tablet varieert enorm door de vele merken en modellen die verkrijgbaar zijn.
IpadOS (Apple)
Het besturingssyteem ipadOS wordt ontwikkeld door Apple. Om op de juiste manier gebruik te kunnen maken van een iPad heb je een Apple ID nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze direct op de tablet aanmaken. De locatie om apps te downloaden wordt in ipadOS de App Store genoemd. De App Store bied je een zeer groot assortiment betaalde en gratis apps.
Apple houdt toezicht over de apps die te vinden zijn in deze Store. De apps moeten aan zeer strenge voorwaarden, regels en veiligheid voldoen. In tegenstelling tot Android staat ipadOS je niet toe om apps uit andere bronnen te installeren. IpadOS is hierdoor een meer gesloten systeem, maar biedt hierdoor dan wel meer veiligheid. Een iPad is één van de meest (zo niet dé meest) gebruiksvriendelijke tablets. Het besturingssysteem ipadOS werkt erg intuïtief. Dit heeft als voordeel dat bijna iedereen snel met een iPad overweg kan, zonder al te veel uitleg. In vergelijking met andere merken is de iPad dan wel weer vrij duur. iPads zijn niet uit te breiden door middel van extra geheugenkaarten.
Windows
Windows is het besturingssysteem van Microsoft. Sinds Windows 8 is het besturingssysteem beschikbaar voor onder andere PC’s, smartphones en tablets. Windows kom je tegen op Microsofts eigen Surface tablet, maar ook bij merken als HP, ASUS en Lenovo. Om op een juiste manier gebruik te kunnen maken van een Windows-tablet heb je een Microsoft account nodig. Als je deze nog niet hebt kun je deze direct op de tablet aanmaken. Windows tablets hebben verschillende overeenkomsten met een Windows computer, denk hierbij aan de Verkenner en het Bureaublad. Daarnaast ondersteunen Windows tablets meerdere gebruikers, net als op de PC. De locatie om apps te downloaden wordt in Windows de Windows Store genoemd. De Windows Store biedt je een zeer groot assortiment betaalde en gratis apps. Microsoft houdt toezicht over het aanbod aan apps in deze Store. De apps moeten aan bepaalde voorwaarden, regels en veiligheid voldoen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om apps te installeren vanuit andere bronnen. Doordat deze bronnen niet gecontroleerd worden door Microsoft brengt dit wel risico’s met zich mee. Veel Windows tablets bieden de mogelijkheid het geheugen uit te breiden door middel van een micro SD kaart.
Budget tablets
Er zijn enorm veel budget tablets te koop. Al voor ongeveer €100,- is het mogelijk om een tablet aan te schaffen. In vergelijking met de meest populaire tablets (deze beginnen pas bij €300,-) is dit natuurlijk erg goedkoop. Maar doe je er wel goed aan om zo’n goedkope tablet aan te schaffen?
Het eerste waar je op moet letten bij de goedkope tablet is het besturingssyteem.
Dit kan dan wel Android zijn, maar in de meeste gevallen is dit dan vaak een oude versie van Android. De oudere versies brengen het risico met zich mee dat bepaalde apps niet geïnstalleerd kunnen worden omdat deze niet compatibel zijn met de verouderde software.
Het kan ook zijn dat de tablet een onbekend eigen besturingssysteem heeft. Hierbij moet je er zeker rekening mee houden dat het aantal beschikbare apps zeer beperkt zal zijn en dat de tablet wellicht niet eens een App Store heeft. Apps worden vaak alleen voor iOS, Android en Windows ontwikkeld. Ook de geheugencapaciteit van de goedkope tablets is vaak gering. Of dit voor jou een probleem is, is uiteraard afhankelijk van wat je ermee van plan bent. De accuduur van de goedkope tablet zal zich ook vaak niet kunnen meten met de duurdere tablets. Als laatste is het belangrijk te realiseren dat de kwaliteit van het scherm en de snelheid van de tablet vaak niet optimaal zijn en dat hierdoor de uiteindelijke levensduur van de tablet lager zal liggen.
Na het opnoemen van alle nadelen van een budget tablet zijn er natuurlijk ook wel wat redenen om juist wél voor een goedkope tablet te kiezen. De goedkope tablets kunnen bijvoorbeeld ideaal zijn voor kinderen, deze zijn wat minder kieskeurig als het gaat om beeldscherpte en snelheid en kunnen ongetwijfeld prima een spelletje op deze tablet spelen. Wil je een tablet aan een wand bevestigen om bijvoorbeeld domotica toepassingen te besturen? Ook dan zal een goedkope tablet wellicht prima volstaan!
Conclusie
Een belangrijke reden om voor een bepaald merk, model te kiezen kan afhangen van welke apparaten je nog meer hebt. Beschik je bijvoorbeeld over een iPhone dan is het aan te raden ook voor een iPad te gaan. Dit biedt namelijk de mogelijkheid apps slechts eenmalig aan te schaffen voor beide apparaten. Daarnaast is het synchroniseren van bestanden en foto’s erg gemakkelijk.
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Android en Windows. Wanneer je al over andere apparaten beschikt kan dit een belangrijke reden zijn voor de keuze. Wat is nou het beste besturingssysteem? Dit zal in de meeste gevallen toch een persoonlijke keuze zijn. Lees de onderstaande punten nog even door en maak daarna met deze informatie een keuze voor de voor jouw beste tablet.
Budget
Heb je weinig te besteden en geef je wat minder om kwaliteit en snelheid dan kun je gaan voor een budget tablet. In de meeste gevallen is dit echter niet aan te raden. Heb je een budget dat wat meer richting de €500,- gaat en ben je op zoek naar gebruiksgemak? Kies dan voor een iPad. Zit je budget hier ergens tussenin? Zoek dan tussen de Android tablets.
Gebruik
Ben je van plan om veel apps, foto’s en dergelijke te bewaren op de tablet? Kies dan voor een tablet met veel geheugen. Ga je de tablet intensief gebruiken? Kies dan in ieder geval niet voor een erg goedkope tablet.
Locatie
Ga je de tablet vooral veel thuis en bij vrienden gebruiken? Kies dan voor een tablet met WiFi ondersteuning. Wil je de tablet onderweg gebruiken? Kies dan voor een tablet met 3G/4G ondersteuning.