Als je je wel eens inleest over computers of laptops, dan heb je het woord ‘werkgeheugen’ waarschijnlijk al eens voorbij horen komen. Wat is het werkgeheugen van een laptop, en hoe beïnvloedt werkgeheugen computers precies? Alles wat je moet weten over computer werkgeheugen lees je in dit artikel!
Wat is het werkgeheugen van je computer of laptop?
Werkgeheugen is een onderdeel van computers dat tijdelijk bestanden op slaat die gebruikt worden voor programma’s. Doordat werkgeheugen aanzienlijk sneller is dan een harde schijf, kunnen programma’s deze bestanden in no-time laden. Als je bijvoorbeeld 100 foto’s tegelijkertijd opent in je galerij-app, slaat je laptop deze tijdelijk op in je werkgeheugen - hierdoor hoeven de foto’s niet steeds opnieuw te laden vanaf de harde schijf.
Werkgeheugen maakt je laptop en computer dus veel sneller. Zeker als je veel met multitasken doet kun je maar beter genoeg werkgeheugen in je laptop of computer hebben. De meeste moderne computers en laptops beginnen bij 4 GB aan werkgeheugen. Naarmate de apparaten duurder en moderner worden kan de hoeveelheid oplopen tot wel 32 GB.
Hoe meer GB aan werkgeheugen je hebt in je computer, hoe meer je tegelijkertijd open kunt hebben op je laptop. Als je bijvoorbeeld maar 2 GB werkgeheugen hebt, zal je computer al moeite hebben om vijf tabbladen tegelijkertijd open te hebben in Google Chrome. Heb je echter 32 GB werkgeheugen in je laptop? Dan kun je zonder problemen misschien wel honderd tabbladen open hebben, met daarnaast nog een paar tekstdocumenten en foto’s in andere programma’s. Hoe efficiënt je kunt werken met je laptop, is dus zeker weten afhankelijk van hoeveel werkgeheugen je tot je beschikking hebt.
Hoe weet je hoeveel werkgeheugen mijn laptop of computer heeft?
Om te weten hoeveel werkgeheugen je computer momenteel heeft, kun je dit gewoon opzoeken in Windows. Open File Explorer (Windows Verkenner). Aan de linkerkant zie je ‘mijn computer’ of ‘deze computer’ staan. Klik daarop met de rechtermuisknop, en selecteer ‘eigenschappen’. In het volgende venster, onder ‘specificaties’, zie je hoeveel GB aan RAM (werkgeheugen) je geïnstalleerd hebt. Zo simpel is het!
Misschien ook interessant:
- Top 5: Beste 17 Inch Laptop
- Top 5: Beste Mini Laptop
Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?
Zoals gezegd kan de hoeveelheid werkgeheugen die je nodig hebt enorm verschillen. De meeste smartphones hebben tussen de 1 en 6 GB aan werkgeheugen, omdat je op een smartphone vaker switcht tussen verschillende apps (Instagram, Facebook, Whatsapp, etc). Bij een laptop of computer is het over het algemeen de bedoeling dat je niet al te veel programma’s tegelijk gebruikt. Wel zijn de programma’s op een computer vaak groter, en gebruiken ze dus ook zwaardere bestanden. Welke opties heb je allemaal als het neerkomt op hoeveel werkgeheugen je in je laptop of computer hebt? We leggen de verschillende opties even kort uit.
Weet je niet zo goed hoeveel werkgeheugen de programma’s die jij gebruikt, nodig hebben? Google het gewoon even! Als je wil weten hoeveel geheugen Photoshop nodig heeft, google je bijvoorbeeld: photoshop minimum requirements of Photoshop systeemeisen.Heb je een laptop met 4 GB of minder? Die hoeveelheid werkgeheugen is het meest geschikt voor simpel gebruik, zoals internet surfen, een paar tekstdocumenten open hebben en lichte games spelen. 4 gigabyte is over het algemeen niet genoeg voor zwaardere toepassingen.
Bij laptops en computers met 8 gigabyte geheugen kom je een flink eind op het gebied van multitasking. Je kan nu bijvoorbeeld Photoshop, Word en Chrome met 10 tabbladen prima tegelijkertijd draaien. Dat komt goed van pas als je bijvoorbeeld een verslag aan het typen bent en veel onderzoek moet doen op het internet. Ook bij het spelen van games heb je minder kans op haperingen of visuele glitches tijdens het spelen.
Als je het echt goed aan wil pakken met je nieuwe laptop of computer, kun je kiezen voor een optie met 16 GB geheugen of zelfs 32 GB RAM. Dit komt vaak alleen voor bij high-end laptops, en eigenlijk kun je met deze hoeveelheid werkgeheugen alles doen wat je hartje begeert. Pas bij honderd tabbladen of meer in je internetbrowser, of als je misschien 5 games tegelijkertijd draait, zul je merken dat je laptop of computer er moeite mee krijgt. Dit is dus de beste keuze als je geen compromissen wil sluiten.
Wat gebeurt er als je te weinig werkgeheugen hebt? In principe niet zo heel veel. Stel dat je 10 tabbladen open hebt staan, en je werkgeheugen zit vol. Als je nu een nieuw tabblad opent, zal het eerste tabblad niet meer in het werkgeheugen opgeslagen staan, maar gewoon op de harde schijf. Dat betekent als het ware dat je laptop deze informatie niet meer ‘achter de hand’ heeft. Het moet dus eerst weer geladen worden vanaf de harde schijf, wat iets langer kan duren. Het kan geen kwaad, maar als dit te vaak gebeurt kan het je productiviteit wel sterk inperken.
Weet je niet zo goed hoeveel werkgeheugen de programma’s die jij gebruikt, nodig hebben? Google het gewoon even! Als je wil weten hoeveel geheugen Photoshop nodig heeft, google je bijvoorbeeld: photoshop minimum requirements of Photoshop systeemeisen.Is RAM-geheugen hetzelfde als werkgeheugen?
Simpel gezegd: ja! Werkgeheugen is een Nederlands word voor RAM. Die afkorting staat voor Random Access Memory. Snellere toegang tot willekeurige bestanden die je computer nodig heeft om jou zo productief mogelijk je werk uit te laten voeren dus. De verwarring tussen RAM-geheugen en werkgeheugen is nu dus opgelost.
Let wel op dat werkgeheugen iets anders is dan gewoon geheugen, oftewel opslagruimte. Dit is vaak aanzienlijk meer en kan zowel een harde schijf zijn als een SSD, en wordt gebruikt om bestanden op lange termijn op te slaan.
Werkgeheugen uitbreiden
Je werkgeheugen computer uitbreiden is bij de meeste laptops en bij vrijwel alle computers mogelijk. Het vereist wat voorkennis, maar kan best verstandig zijn als je je laptop sneller wil maken. Het zorgt voor een flinke boost in hoe snel je programma’s kunt opstarten en hoeveel je tegelijkertijd kunt doen op je laptop, zonder dat alles steeds opnieuw moet laden. Hoe werkt het uitbreiden van werkgeheugen dan precies?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor geheugen je nodig hebt. Ga naar taakbeheer (rechtsklik op je Windows-knop) > prestaties > geheugen. Hier staat de snelheid van je werkgeheugen, aangegeven in MHz, en hoeveel ‘slots’ je in gebruik hebt. Heb je een slot vrij? Dan is upgraden een makkie. Check even de snelheid, bijvoorbeeld 3200 MHz, en de form factor van je werkgeheugen. Kijk ook hoe groot je huidige werkgeheugen is; alle ‘sticks’ aan werkgeheugen moeten altijd even groot zijn, anders raakt je computer in de war.
Hoe moet je je werkgeheugen computer uitbreiden?
Het upgraden van je werkgeheugen verschilt per computer en laptop. Om een algemene uitleg te geven van hoe het moet, is onbegonnen werk. Bij desktop computers is het vaak iets makkelijker, omdat de behuizing ruimer is en je er dus makkelijker bij kunt komen. Laptops zijn vaak erg compact, maar het is vrijwel altijd mogelijk om je geheugen te upgraden. Zoek jouw laptop model eens op op het internet, en er is vrijwel altijd een filmpje te vinden over hoe het precies moet. Belangrijk: als je je werkgeheugen upgradet, moet je weten wat je doet. Ben je niet zeker over je zaak? Dan kun je altijd langs een speciaalzaak gaan - daar doen ze het voor een paar tientjes, en weet je zeker dat het goed afloopt.
Het uitbreiden van je werkgeheugen is het overwegen zeker waard. Vooral bij laptops en computers die verder nog in goede staat zijn en een snelle processor hebben, kan een upgrade een grote impact hebben op de prestaties. Zo verleng je de levensduur van je laptop enorm, en bespaar je op lange termijn dus een hoop geld. Meer weten over hoe je de levensduur van je laptop kunt verlengen? Wij schreven een artikel met tips om je laptop sneller te maken!