Hoe verleng je zelf een UTP kabel? (Netwerkkabel)

Het komt regelmatig voor dat uw UTP kabel te kort blijkt te zijn voor de te overbruggen afstand. Indien het niet gewenst of onmogelijk is een langere kabel te gebruiken kunt u de bestaande UTP kabel verlengen. Allesovertech.nl legt u uit hoe het moet.

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Naast deze term worden ook de termen RJ45 en netwerkkabel gebruikt om dit type kabel aan te duiden.

Nieuwe kabel, of verlengen?

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat een UTP kabel op volledige lengte altijd beter is dan een verlengde kabel. Zelf een kabel op de voor u juiste lengte maken is niet moeilijk, volg hiervoor onze duidelijke handleiding: UTP kabel maken.

UTP kabel verlengen

Indien u uw bestaande UTP kabel wilt verlengen kunt u dit doen door middel van een koppelstukje. Dit is uiterst eenvoudig. U steekt de uiteindes van de beide kabels in het koppelstuk en de verbinding is gemaakt.

Grote afstanden

Indien u langere afstanden wilt gaan overbruggen (meer dan 70 meter) kunt u beter geen gebruik maken van een koppelstuk. Boven de 100 meter is het zelfs niet meer mogelijk. U dient in dit geval de bekabeling te verbinden door middel van een repeater. Deze sluit u op de bestaande bekabeling aan. Op deze repeater kunt u dan weer nieuwe UTP kabels aansluiten.