Alles over tech

Welke printer moet ik kopen?

Wil je graag een nieuwe printer kopen maar weet je niet welke printer voldoet aan jouw wensen? Allesovertech.nl helpt je de de juiste keuze maken.

 

All-in-one printer

Wanneer je een nieuwe printer gaat kopen is het van belang om te bedenken of je alleen wilt printen of dat je liever wat meer functionaliteiten zoekt in je nieuwe printer. Wanneer dit het geval is ben je op zoek naar een all-in-one printer. De all-in-one printers (ook wel MFP of Multifunctional printer genoemd) bieden je naast het printen ook andere functies. Denk hierbij aan kopiëren, scannen en soms faxen. Hierdoor heb je geen aparte apparaten meer nodig voor het scannen of kopiëren van documenten. De fax functionaliteit is vaak optioneel.

 

Inkjet of laserjet?

De twee meest voorkomende type printers zijn de inkjet en laserjet. Het verschil zit in de afdruktechniek. Bij de inkjet wordt zoals de naam al aangeeft afgedrukt met behulp van inkt. De laserjet drukt af door toner (poeder) aan het papier te hechten. Wat betreft de afdrukkwaliteit zullen de verschillende types niet voor elkaar onder doen. Het grote verschil zit vooral in de aanschafprijs en afdrukkosten. De inkjetprinters zijn relatief goedkoop in aanschaf maar de afdrukkosten liggen een stuk hoger dan een laserjet. Er moeten namelijk regelmatig nieuwe inkt cartridges gekocht worden. De laserprinter is relatief duur in de aanschaf maar hier zijn de afdrukkosten dan weer een stuk lager. Met een toner kun je duizenden afdrukken maken.

De gemiddelde thuisgebruiker drukt geen duizenden pagina’s af in een korte tijd, hierdoor is de aanschaf van een laserjetprinter ondanks de lage printkosten vaak niet interessant. Voor particulieren is daarom over het algemeen een inkjetprinter de beste keus. In de zakelijke wereld zie je juist veel laserprinters, door de lage prijs per afdruk zijn deze printers juist voor deze veelgebruikers wel interessant.

 

Kleur of zwart wit

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een kleurenprinter, er zijn echter ook printers (met name laserjet) te koop die alleen zwart-wit afdrukken kunnen maken. Controleer voor jezelf even of de printer die jij op het oog hebt ook wel in kleur kan afdrukken.

 

Papierformaat

Standaard zal vrijwel elke printer op A4 kunnen afdrukken. Wil je ook af en toe op A3 kunnen afdrukken? Let er dan goed op dat de printer die jij voor ogen hebt ook het A3 formaat ondersteund. Voor de meeste thuisgebruikers zal het afdrukken op A4 voldoende zijn.

 

Aansluiting en aansturing

Printers kunnen op meerdere manier aangesloten en aangestuurd worden. Je kunt een printer rechtstreeks aansluiten op een PC door middel van een USB kabel. Je kunt dan vanaf de PC printopdrachten versturen of documenten inscannen vanaf de printer naar de PC. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een printer op het netwerk aan te sluiten. Dit kan door middel van een netwerkkabel of draadloos via WiFi. Zo is de printer beschikbaar voor meerdere apparaten tegelijk.

Je kunt de printer dan overal in huis neerzetten en vanaf elke PC of laptop afdruktaken versturen. Afhankelijk van wat voor jou de meest ideale situatie is kies je een printer met de gewenste mogelijkheden.

Een printer met WiFi ondersteuning geeft je de meeste mogelijkheden, meer hierover vertellen we iets verder in dit artikel. Mocht je hulp nodig hebben bij het draadloos aansluiten van de printer, kijk dan eens naar onze handleiding draadloos printen

 

Extra functionaliteiten

Er zijn printers die nog meer functionaliteiten bieden. Bepaal voor jezelf of deze functies voor jou interessant zijn.

 

Mobiel printen

Éen van de volgens ons meest belangrijke functies is de ondersteuning voor mobiel printen. Met deze functie kun je vanuit een app op je telefoon of tablet een afdruk maken. Zo hebben onder andere Epson en Brother een app die afdrukken op hun printers mogelijk maakt. Er zijn ook printers met Airprint ondersteuning, hiermee kun je makkelijk afdrukken vanaf je iPhone of iPad. Een aparte app heb je in dit geval dan niet nodig. Ook Google Cloud printing geeft je de mogelijkheid om mobiel te kunnen printen. Hoewel het al veel voorkomt is de mogelijk om mobiel te printen nog niet standaard. Wanneer je hier graag gebruik van wilt maken moet je er dus bij aanschaf even goed op letten of de printer deze functionaliteit biedt.

 

Email

Er zijn printers die e-mail ondersteunen. Je kan dan een document inscannen en versturen zonder tussenkomst van een PC of laptop. Of dit in de praktijk ook vaak gebruikt zal worden is uiteraard de vraag…

 

Online opslaan

Een andere functionaliteit die je steeds vaker tegenkomt is de mogelijkheid om documenten rechtstreeks vanaf je printer in te scannen en online op te slaan. De printer moet hiervoor ondersteuning bieden voor bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive of Evernote. Een groot voordeel hiervan is dat je snel documenten kunt inscannen en dat deze daarna toegankelijk zijn vanaf elk apparaat dat toegang heeft tot deze online opslag.

 

Social media

Een aantal printers biedt ook de mogelijkheid om een foto of document in te scannen en deze daarna direct te plaatsen op social media. De printer moet hiervoor ondersteuning bieden aan bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

 

Media Cardreader

Veel printers hebben tegenwoordig een cardreader ingebouwd. Hiermee kun je foto’s van de SD-kaart uit je fotocamera rechtstreeks afdrukken zonder tussenkomst van een PC of laptop.

 

Dubbelzijdig afdrukken

Sommige printers bieden de mogelijkheid om dubbelzijdig af te kunnen drukken, een erg handige functie wanneer je veel grote documenten afdrukt.

 

Automatische documentinvoer

Een automatische documentinvoer maakt het mogelijk om meerdere pagina’s te kopiëren of scannen. Je plaatst de documenten in de ADF (Automatic Document Feeder) en laat de rest over aan de printer. Een mooie tijdbesparende optie wanneer je veel kopieert of scant.

 

Conclusie

Zoek met behulp van dit artikel een printer uit die binnen jouw eisen en wensen valt. Zoals eerder aangegeven raden we aan om een printer met WiFi functionaliteiten te kiezen. Lees voordat je de printer aanschaft nog even wat reviews door op bijvoorbeeld kieskeurig.nl om te bekijken hoe deze specifieke printer anderen bevalt. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je ook de prijzen van de verschillende aanbieders even kan vergelijken!

 

Back to top