Hoe kan je draadloos printen?

De meeste huishoudens hebben één printer in huis, aangesloten op één computer. Naast deze computer zijn er vaak nog andere apparaten met een internet verbinding, waarmee je graag draadloos gebruik zou willen maken van de printer. Dat kan! Allesovertech.nl legt uit hoe het moet.

Er zijn een aantal mogelijkheden om draadloos printen mogelijk te maken:

Printer delen

De meest eenvoudige oplossing voor het draadloos printen is een printer koppelen aan een computer en deze delen op het netwerk. Een nadeel hiervan is dat de computer waar de printer op aangesloten is, altijd aan moet staan om te kunnen printen.

Om de printer te delen navigeer je op de computer waaraan de printer gekoppeld is naar het ‘Configuratiescherm’ en kiest voor ‘Printers’, hier klik je met de rechtermuisknop op de gewenste printer en kiest voor ‘Delen…’.

Er opent een nieuw venster, hier geef je aan dat je deze printer wilt delen en je vult een ‘Sharenaam’ in. Bevestig dit. Ga daarna naar het ‘Configuratiescherm’ en kies voor ‘Netwerkcentrum’, hier schakel je ‘Printer delen’ in. Als je dit bevestigd hebt is de printer beschikbaar voor andere apparaten in het netwerk.

Om draadloos printen mogelijk te maken moeten nog even de juiste instellingen op de andere computers doorgevoerd worden. Ga hiervoor op de computer waarmee je draadloos wilt printen naar het ‘Configuratiescherm’ en kies voor ‘Printers’. Selecteer dan ‘Printer toevoegen’ en kies voor ‘Netwerkprinter’. Hier kun je de hierboven ingestelde printer selecteren en instellen als standaard printer. De printer is nu succesvol gedeeld en draadloos printen is mogelijk.

Een printserver aansluiten

Een nadeel van een gedeelde printer is dat de computer waarop de printer aangesloten is aan moet staan om te kunnen printen. Een andere oplossing voor draadloos printen is een printserver aansluiten. Met deze printserver kun je een printer zonder netwerkaansluiting toch aansluiten op het netwerk. Er zijn diverse fabrikanten van kwalitatief goede printservers. Denk hierbij aan HP, Sitecom en TP-Link.

Printserver aansluiten

Sluit de printer met de bijbehorende USB-kabel aan op de printserver. Sluit daarna een ethernet-kabel aan tussen de printserver en de router. Wanneer je een draadloze printserver hebt kun je deze kabel na installatie weer verwijderen.

Na het aansluiten installeer je de bijgeleverde software en volgt de verschillende stappen.
Na het installeren van de software is de printserver geïnstalleerd en is draadloos printen mogelijk. De printer is nu op alle draadloze apparaten in het netwerk beschikbaar. Je kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaard printer.

Draadloze printer of netwerkprinter aansluiten

Er zijn printers verkrijgbaar met een ingebouwde printserver, dit zijn de zogenaamde netwerkprinters. Deze netwerkprinters zijn er bedraad en draadloos (Wifi).

Bedrade netwerkprinters

Bedrade netwerkprinters kun je rechtstreeks op de router aansluiten met de bijbehorende USB-kabel. De printer maakt automatisch verbinding met het netwerk. Na het installeren van de bijbehorende software kun je draadloos printen. De printer is nu beschikbaar op alle draadloze apparaten in het netwerk. Deze kun je nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaard printer.

Wifi netwerkprinters

Wifi printers kun je draadloos aansluiten op het draadloos netwerk. Om de printer te installeren moet eerst de bijbehorende software op de computer geïnstalleerd worden. Volg hiervoor de stappen in de installatieprocedure. Daarna sluit je de printer aan op een PC met behulp van een USB-kabel. Op deze manier kun je de juiste draadloze instellingen doorvoeren op de Wifi printer. Na de installatie succesvol te hebben doorlopen kun je de printer loskoppelen van de PC en kun je draadloos printen op de Wifi printer. De printer is nu beschikbaar op alle draadloze apparaten in het netwerk. Je kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaard printer.

Printen vanaf een Smartphone of Tablet

Verschillende fabrikanten van netwerkprinters leveren naast de printers ook apps voor smartphones. Met deze apps kun je vanaf een smartphone of tablet rechtstreeks draadloos printen op de netwerkprinter. Dit werkt alleen wanneer je over een Wifi printer beschikt. Kijk hieronder voor de juiste

App voor jouw device.

Epson iPrint   

Canon Easy-PhotoPrint   

HP ePrint   

Brother iPrint&Scan   

Lexmark Mobile Printing   

Samsung Mobile Print