Wat is een CAT 7 kabel?

CAT7-kabel

Op dit moment is CAT 7 kabel de snelste netwerkkabel die in de gewone winkels ligt. Deze kabel is bedoeld voor Class F apparatuur. Wat moet je allemaal weten over CAT 7 netwerkkabel?

De hoogst mogelijke snelheid over CAT 7 is in theorie 10 Gigabit ethernet over 100 meter koperen kabel. Dit gaat tot maximaal 600 MHz.

Om dit voor elkaar te krijgen is een CAT 7 kabel altijd dubbel afgeschermd. Hij is altijd voorzien van minimaal S/FTP (PiMF) afscherming; Dat is een gevlochten mantel om de 4 paren en om elk paar folieafscherming.

Naast de afscherming is ook de frequentie waarin de aders gedraaid zijn, van belang. Hoe vaker elk paar gedraaid is over een bepaalde lengte, hoe minder sprake er is van crosstalk en dus van signaalverlies.

CAT 7 wordt niet erkent door de TIA/EIA.

CAT 7 RJ45 pluggen

CAT 7 moet eigenlijk voorzien zijn van TERA, GG45 of ARJ45 pluggen. Echter heeft de meeste apparatuur, zeker de apparatuur die bij particulieren thuis staat, geen aansluitingen voor deze types pluggen. De apparatuur heeft RJ45 aansluitingen. Daarom kiezen veel fabrikanten er voor om de goedkopere 8P8C (RJ45) pluggen op hun CAT 7 patchkabels te monteren. Er worden dan CAT6a pluggen gebruikt, omdat CAT 7 niet voorziet in 8P8C connectoren. Een ‘echte’ CAT 7 patchkabel heeft dus nooit CAT7 RJ45 pluggen.

De ARJ45 lijkt op de RJ45 plug, maar heeft zijn connectiepunten op een andere plaats zitten. Deze plug heeft aan de onderzijde 4 pinnen en aan de bovenzijde 4 pinnen zitten. Hij is daarom niet uitwisselbaar met RJ45.

GG45 pluggen (IEC 60603-7-7) zijn compatible met RJ45. De GG45 pluggen zijn echter veel duurder dan RJ45, dus in de praktijk komen die nauwelijks voor. Een GG45 plug heeft, net als de ARJ45 vier extra pinnen aan de bovenzijde van de plug zitten. Daar zitten twee paar op aangesloten; de andere twee paar van de CAT7 kabel zitten aan de onderzijde. Zodoende heb je minder crosstalk in de plug, waardoor je nog hogere snelheden data kan overbruggen. Een GG45 plug is voorzien van een switch die eventueel de twee aders aan de bovenzijde verbindt met de pinnen aan de onderzijde, zodat je hem op een RJ45 aansluiting kan gebruiken.

wat-is-cat-7-kabel
Links de ARJ45, in het midden de GG45 en rechts de RJ45

Een TERA plug is compleet anders dan de andere drie besproken pluggen. Deze plug wordt gebruikt in de telecommunicatie branche.

Class Fa channels / CAT 7a kabels

In 2010 zijn deze specificaties vastgelegd. In simulaties zijn snelheiden van 40 Gigabit ethernet waarschijnlijk mogelijk gebleken op 50 meter, en 100 Gigabit ethernet op 15 meter. De kabel is nu nog niet verkrijgbaar.

CAT 7a wordt niet erkend door TIA/EIA-568.