Wat is een botnet?

Eenbotnetis een netwerk van computers die zonder medeweten van de eigenaar onder controle staan van de eigenaar van het botnet. De computers in het botnet zijn voorzien van een stukje geheime software die dit mogelijk maakt. Botnets worden in de regel ingezet voor nogal duistere doeleinden.

De kracht van een botnet is de omvang. Een botnetwerk kan van enkele computers tot duizenden computers groot zijn. De eigenaar van het netwerk kan de zombie-computers in het netwerk taken laten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het opvragen van een webpagina.

Toepassingen van botnets

Stel je voor dat er tienduizend computers tegelijk een dag lang constant de homepage van Tekstenuitleg.net zouden opvragen. Dan zou deze site voor niemand meer bereikbaar zijn. Deze vorm van misbtuik heet eendistributed denial of service attack, kortweg eenDDoS aanval.

De DDoS-aanval is een van de belangrijkste toepassingen van botnets. De DDoS-aanval is berucht, omdat het een erg effectieve aanval is en omdat vaak niet te achterhalen is wie de aanval is begonnen.

Botnets worden niet alleen voor DDoS aanvallen gebruikt. Ze worden ook gebruikt omspam te versturen, om opadvertentiesteklikken(die de eigenaar van het botnet geld opleveren), om illegale software op te hosten of voor andere duistere zaken.

Hoe ontstaat een botnet?

Om een botnet te maken moet je als computerkraker eerst zoveel mogelijk computers weten te voorzien van de software waarmee je de computers opdrachten kunt laten uitvoeren. Dat gebeurt door eerst een virus te maken en dat te verspreiden via mail, downloadprogramma’s of andere kanalen. De kunst bij het infecteren van computers is ervoor te zorgen dat elke computer op zijn beurt weer andere computers infecteert. Dat kan gaan door het virus automatisch te kopieren via een netwerk, door zichzelf te mailen, door zichzelf automatisch aan te bieden via chatprogramma’s, et cetera.

Hoe controleert de eigenaar een botnet?

Een populaire manier voor het controleren van botnetwerken is IRC, ofwel Internet Relay Chat. IRC is een netwerkprotocol dat gebruikt wordt om tekstboodschappen te verzenden tussen meerdere mensen tegelijk. Andere manieren van een botnet controleren zijn via HTTP, ofwel, gewoon via het web of via P2P programma’s.

Hoe zorg ik dat mijn computer geen slaaf wordt op een botnet?

Zorg om botvrij te blijven dat je een firewall en een virusscanner geïnstalleerd hebt en dat ze altijd up-to-date zijn. En lees het artikel over veilig internetten op Allesovertech.