Wat is internettelevisie?

Steeds meer mensen hebben een televisie met een internetaansluiting. De meeste moderne televisies kun je namelijk via een netwerkkabel of een draadloze verbinding aansluiten op het thuisnetwerk. Zo is je tv via het thuisnetwerk verbonden met internet en dat biedt leuke mogelijkheden.

De term internettelevisie is een beetje dubbelzinnig en heeft eigenlijk twee betekenissen.

  • Het afspelen van internet ‘content’ zoals films en muziek op een televisie die is aangesloten op internet.
  • Het aanleveren van het televisiesignaal zelf via een internetverbinding (IPTV).

In dit artikel bespreken we de eerste variant: het aansluiten van de televisie op internet via een kabel of draadloze verbinding.

Applicaties internettelevisie

Internet via de computer laat zich makkelijk bedienen met behulp van een browser, een muis en een toetsenbord. Op de televisie zijn de mogelijkheden wat beperkter, want je hebt alleen een afstandsbediening tot je beschikking. 

Daarvoor zijn op televisies met een internetaansluiting applicaties geïnstalleerd die met de afstandsbediening te bedienen zijn. Zo bestaan er applicaties om Youtube filmpjes te bekijken, applicaties om uitzendingen terug te kijken, applicaties om films te huren en applicaties om muziek te zoeken en beluisteren.

Verschillen tussen fabrikanten

Van standaardisatie is weinig sprake. Een Samsung televisie heeft een ander aanbod aan applicaties dan bijvoorbeeld een LG of Philips televisie. Het is dus belangrijk om van tevoren te bekijken welke mogelijkheden een televisie biedt en welke afspraken een televisiefabrikant heeft gemaakt met content leveranciers.

Zo kan het zijn dat je op de ene televisie géén uitzendingen van Uitzending Gemist kan bekijken, terwijl dat op de andere wel kan. Ook hebben verschillende televisies verschillende applicaties om dezelfde content in te tonen en hier zitten ook kwaliteitsverschillen in. 

Met het toenemende aantal mensen dat in het bezit is van een televisie met netwerkaansluiting zal het aanbod aan diensten waarschijnlijk verbreden in de nabije toekomst en zullen er waarschijnlijk nieuwe standaarden gezet worden op het gebied van bedieningsgemak. Vergelijken tussen fabrikanten in elk geval belangrijk.